Jak jsem zjistila, že už nesmím nic jíst ani pít

27. března 2015 v 11:47 | Mersmerize |  Moje zápisky
Tenhle zápisek bude jen krátká verze toho, co mě napadlo, když jsem poslední dobou pročítala nějaké články, dotazy a zprávy na internetu nebo v novinách. Nevím jestli jste si toho taky všimli a jestli vám to taky tak přijde, ale mě poslední dobou napadá, že je in psát, co všechno by se jíst nemělo, v čem jsou škodlivé látky a čemu by se člověk měl vyhnout, pokud chce být zdravý a ve stoprocentní kondici.



Éčka, maso, mléko, voda

Možná je to jen můj osobní názor, fakt netuším, jak to mají ostatní, ale přijde mi, že všechno normální se zakazuje nebo se nedoporučuje. Když jsem přišla na to, že jsem v jiném stavu, snažila jsem se hledat co nejvíc informací o zdravém jídelníčku, o tom co bych měla a neměla jíst a u toho jsem si četla i ty klasické články nejen pro budoucí maminky, ale třeba o tom, co vědci/lékaři/odborníci o té nebo té potravině zjistili.

Přijde mi že potraviny, které se vesele jedly pár let zpět a nikdo o nich nikdy nepochyboval, jsou najednou na pranýři, odborníci by nejraději zakázali jejich konzumaci, ty jídelní nadšenci o nich začínají taky pochybovat a všechno vyřazují ze svého jídelníčku.

Úplně úžasně jsem to třeba viděla u éček, což je pro mnohé horor v jídle dnešní doby. Jakmile se řekne éčko, vstávají mnohým z nás chlupy na kůži a bojujeme proti všemu, co má v názvu písmeno E a co je na etiketě. Ideálně to jsou třeba maminky, které pro své děti chtějí to nejlepší a tak půl hodiny studují každou etiketu, kterou koupí a jakmile tam najdou éčko, dávají to zpátky a hledají něco lepšího. A je jedno, zda je to éčko škodlivé nebo ne, zda je to třeba nějaká tělu přínosná látka (protože ne všechna éčka jsou pro tělo špatná). Zkrátka vidím tam éčko, tudíž se jedná o největší chemii dnešní doby a jíst to nebudu!

Nedávno jsem četla i nějaký článek/názor, že by se nemělo pít kravské (ani jiné) mléko, že přirozené je pít jen to mateřské jako novorozenec a potom přejít na rostlinné náhražky (kokosové apod.). Nemluvě o vegetariánech, kteří se často snaží lidi přemluvit, aby přestali jíst maso, že to vlastně tělu nic nedává a že to jen kazí naši společnost. Já proti vegetariánům, veganům apod. lidem vůbec nic nemám - ať si každý jí, jak chce. Nemám ale ráda, když mi někdo nutí svůj názor a když řeknu, že maso budu jíst vesele dál, tak se tváří jako bych byla ten nejhorší zločinec na světě.

Dokonce i před pár dny mi přišel na asku dotaz, jestli se může pít jen samotná voda, že prý odborníci přišli na to, že by se voda měla v pitném režimu prokládat, protože neobsahuje dostatek minerálů pro tělo důležitých. Tudíž už zase vyvstávají otázky ohledně pití samotné vody a zase se potraviny řeší dál.

Všeho s mírou

A teď nechci, abyste mě chápali špatně. Myslím si, že když jdeme nakupovat, měli bychom hlídat, co jíme. Je dobré číst etikety, snažit se hledat ty nejlepší věci pro naše tělo a zkrátka snažit se nenechat se zlákat veškerou tou chemií, kterou často výrobci do potravin dávají a pak vydávají výrobek za strašně super, levný, ale zdravý. Já sama etikety čtu, koukám se na složení, koukám na tabulky energetických hodnot. Když kupuju masné výrobky, koukám na složení a na procenta masa - zkrátka není to zbytečné.

Na druhou stranu myslím si, že nic by se nemělo přehánět. Mám ráda spoustu potravin, kde jsou uvedeny éčka a co? Když nebudu jíst celé dny jen to, nemyslím si, že je to něco strašného. Stejně tak je to se vším - když něco přeháníme a doháním do extrému, je jasné, že se nám to vymstí. Dejme si příklad pití coca - coly. Není to zdravé pití, je to sladké, má to neuvěřitelné množství cukru, obsahuje to i látky, které tělu nic nedají, naopak ve větším množství mohou ublížit. Přijdou mi ale třeba hloupá ta videa, kde coca - colu zahřívají, aby ukázali co se stane a jak hrozné její pití je. On totiž v cole je cukr, víme? Co se stane když cukr zahřejeme? Začne karamelizovat a zkrátka se mění a neznamená to nic nechutného (kdo z nás nemá rád karamel?). A stejně jsou na tom i jiná sladká pití. Víte co? Já mám colu hrozně ráda, jsou chvíle, kdy na ní mám strašnou chuť a dám si jí, proč ne? Proč bych si celý život měla něco upírat. Ale jaký je základ? Nic nepřehánět. Dám si skleničku coly a dobrý, stačí, začnu zase pít vodu či to, na co jsem zvyklá. A nemyslím si, že mě ta sklenička coly jednou za čas zabije. A tak je to prostě se vším.

Stejně jako s váhou - obezita je stejně špatná jako anorexie, každý extrém, ať ten sebezdravější je pro tělo něco zatěžujícího. Proto si myslím, že bychom si měli sami určit, co budeme jíst, ale hlavně - v jakém množství. Klidně bych se vykašlala na hledání nějakých éček, když to s nimi nebudu přehánět (myslím, že stejně tak škodlivé, možná víc je dýchat i znečištěný vzduch, který je ve větších městech a co s tím teď naděláme?), nebudu pít litry sladkého pití, ale jedna sklenička mě nezabije a tak dále. Ono totiž asi všechno je škodlivé, když to s tím přeháníme, dokonce i ty zdravé věci.

Jaký je na to tvůj názor? Zkoumáš důkladně složení každého jídla, které sníš? Vyhýbáš se éčkům či vedeš jiný "zdravý boj"?

Které články by tě ještě mohly zajímat?

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa


Komentáře

1 Rose Rose | 27. března 2015 v 21:56 | Reagovat

Já vlastně skoro vůbec jídlo neřeším, éčka rozhodně nehledám, ani etikety si nečtu... Doma jíme zdravě, k snídani mám vždy ovesné vločky s oříšky, banánem nebo jiným ovocem a javorovým sirupem. :) Piju hlavně vodu s citronem a čaje (protože mi to prostě chutná), sladké si občas dám, prostě když mám chuť. Nijak se nesnažím odpírat si nějaké potraviny, občas to člověk potřebuje, kdyby se furt jen držel, aby nesnědl ani kousek bábovky, tak ho pak stejně jednou v noci třeba přepadne mlsná a vyjí celou ledničku - a to by bylo samozřejmě ještě horší. Takže nepřejídat se, jíst pestrou stravu (včetně sladkého atd. - prostě od všeho trochu a od něčeho samozřejmě víc) a dostatečně pít. :) To je moje metoda. :D

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 12:06 | Reagovat

Moje generace, hlavně na venkově, kde skoro v každé chalupě byla kráva, vyrostla na kravském mléku. Při vaření se používalo výhradně máslo a sádlo, protože v každém chlívku měli také prase. O olejích, které jak se dnes zase dozvídáme, že zase tak zdravé nejsou, si mohli nechat jen zdát. Myslím si, že nejlepší filozofie je, jíst všechno s mírou a spoléhat na to, co je po staletí prověřené.
Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti na plno léta.

3 Kačenka Kačenka | E-mail | Web | 1. března 2016 v 9:48 | Reagovat

Je dobře, že v dnešní době, kdy jsou všichni hysteričtí z každé voloviny, je někdo, kdo používá zdravý rozum. Určitě je dobré se vyhýbat známým jedům - uzené, chipsy, cigarety, a tak dál, ale nakonec myslím, že bude mít kvalitnější život někdo, kdo se nepřejídá a hýbe, než někdo, kdo se nehýbe, přejídá, ale hlídá si éčka..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama