Moje nejoblíbenější snídaně #1 Ovesné kaše

29. října 2015 v 20:40 | Mersmerize |  Moje zápisky
Když už jsem minule začla nějakou sérií článků, které jsem tak (ne)originálně označila křížkem, budu v tom pokračovat a představím Vám další novou sérii, ze které mám velkou radost, protože psát o tomhle tématu mě baví. Jasně, řeč je o jídle! Jasně, že mě víc baví jíst než psát a taky zrovna nejsem žádný profi kuchař, dokonce mě vaření extrémně nebaví (víc mě baví pečení) a prostě nejsem ten typ, co by rád trávil dny v kuchyni. Na čem ale čas od času ulítávám jsou snídaně!


Musím se přiznat, že od té doby, co se nám narodil Oliver + od doby, co jsem byla těhotná, jsem na snídaně docela kašlala. Vždycky si jen udělám něco rychlého, co mě zasytí a dál to neřeším. To chci ale zase napravit, protože snídaně jako jídlo, mě hrozně baví. Baví mě vymýšlet a zkoušet nové recepty a nápady, střídat to a zkrátka pro mě je snídaně tím nejdůležitějším a nejvíc super jídlem celého dne. Neptejte se mě proč, já sama to nevím. A tak jsem se rozhodla vám udělat několik článků, kde bude vždycky nějaký ten tip na snídani, kterou jsem vyzkoušela a která patří k mým oblíbeným. Snad se vám tahle série článků zalíbí, i když nebojte se napsat, pokud to bude na nic. Nejsem food-blogger a nesnažím se o to - to by mi asi ani fakticky nešlo!

#1 Ovesná kaše s jablky, skořicí a rozinkami
Tenhle recept patří k mým úplně nejoblíbenějším. Znám ho už pár měsíců a narazila jsem na něj v TV (myslím, že na ČT1). Je hrozně jednoduchý, což jsou všechny ovesné kaše a hrozitánsky dobrý. Já se totiž přiznám, že miluju sladké snídaně. Pokud mě něčím chcete potěšit, dejte mi k snídani něco sladkého a budu na vás až do večera hodná. A stejně tak miluju štrúdly! Jablečné, makové, tvarohové. A zrovna tahle kaše, kde jsou jablka a skořice, dost takový štrúdl připomíná, nebo alespoň tak suprově voní. Je to za chvilku hotové a zašpiněné nádobí skoro žádné.

Recept je fakt i pro naprosté začátečníky. Já si vždy večer namočím ovesné vločky večer předtím do vody, aby pořádně změkly, stejně tak rozinky. Ale pokud nestíháte, nebo zapomenete, stačí je namočit i pár minut před samotným jídlem. Ale jak jsem sama zjistila, namočené několik hodin před tím jsou prostě mnohem lepší! Budeš potřebovat jablka (vždy použiju tak 1 a půl až dvě), které nakrájej na menší kostičky. Na pánev dej trochu másla, po jeho rozpuštění tam k němu opatrně dej i jablka, přidej hrst namočených rozinek a tak dvě polévkové lžíce krystalového cukru. To dohromady nech chvilku opéct a zkaramelizovat. Potom přidej porci ovesných vloček (cukr a vločky přizpůsobuješ podle porce, zda vaříš pro sebe nebo i pro více lidí) a zalij mlékem. Celou tuhle směsku nech na pánvi ještě přibližně 8 - 10 minut, přidej tam trochu skořice, aby to mělo tu skvělou štrúdlovou vůni a můžeš to všechno dát do misky a sníst. Je to dobrý, je to jednoduchý a určitě vyzkoušejte!

#2 Ovesná kaše s mandlovým mlékem a čokoládou
Druhá kaše je jedna z těch, které jsem našla na internetu ale v mnohem složitějším a propracovanějším vydání a upravila jsem si ji sama a dala do ní jen to, co mi chutná takže je to vlastně nakonec úplně jiný recept. Každopádně je extrémně snadný (ještě víc než ten minulý) a jakmile je v něčem čokoláda? To nemůže bejt špatný!

Ovesnou kaši si připravím klasickým způsobem z mléka v hrnci (návod máš na každém balení vloček). Většinou jsem používala dva hrnky klasického mléka a dva hrnky mandlového mléka. Hlavně proto, že mandlové mléko mi sice chutná (vyzkoušejte!), ale když jsem kaši připravovala výhradně jen z něj, nebylo to ono. Ale vyzkoušejte všechny možné varianty! Většinou jsem do kaše nepřidávala už ani špetku cukru a postačila nějaká dobrá - nejlépe hořká - čokoláda. Je tu víc možností. Buď si čokoládu můžete nahrubo nastrouhat a přidat jí do hotové kaše, nebo (to dělám já), si čokoládu nasekat na menší kousky a taktéž jí dát do hotové kaše. A tadá, je hotovo!

#3 Ovesná kaše s čokoládou a banánem
A poslední tip na svým způsobem zdravou, svým způsobem nezdravou ovesnou kaši je hodit do ní čokoládu a banán. Není to nic složitého. Udělá se ovesná kaše klasicky z mléka, opět vždy hořkou čokoládu nasekám na menší kousky a přidám nakrájený banán. Nedoslazuji, není potřeba. :)

P.S.: Není to žádný luxus a nemusíte se bát, že byste ingredience na dobrou kaši nemohli nikde sehnat. Ovesné vločky koupíte snad všude v každém větším obchodě. Navíc si můžete vybrat jaké chcete, výběr je skutečně široký. Mandlové mléko se dá koupit v každé prodejně zdravých potravin/bio potravin, myslím že i v DM nebo na internetu (dá se ale i vyrobit, zkuste si najít recept na netu) a pokud chcete kaši a doma máte jakékoliv ovoce, dejte ho tam! Ovesná kaše snese snad všechno. Skvělá je s lesním ovocem, s jahodami, s borůvkami, i samotná s jablky.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 P. P. | Web | 30. října 2015 v 14:42 | Reagovat

Ovesnou kaši moc nemusím, zato miluju ovesný mugcake, zrovna dnes jsem jej přidala na blog. A když - jak píšeš - nerada trávíš čas v kuchyni, myslím, že je to něco pro tebe. :D

2 Teri Teri | Web | 2. listopadu 2015 v 20:01 | Reagovat

Ano snídaně je opravdu nejdůležitější jídlo dne. A ovesna kaše je skvělá!

3 Mersmerize Mersmerize | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 22:14 | Reagovat

[1]: Moc díky za tip, jdu číst!

[2]: Souhlas, je to lehký a mám jí prostě ráda!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama